Wat doet een internet marketing bureau?

11 juli 2024
internet marketing

In het huidige digitale tijdperk is het voor bedrijven cruciaal om een sterke online aanwezigheid te hebben. Of je nu een klein lokaal bedrijf bent of een grote internationale onderneming, internetmarketing speelt een essentiële rol in het aantrekken van klanten, verhogen van de naamsbekendheid en het stimuleren van de verkoop. Maar wat doet een internet marketing bureau precies en waarom zou je als bedrijf overwegen om hun diensten in te schakelen? In deze uitgebreide gids gaan we dieper in op de rol van een internet marketing bureau, de diverse diensten die zij aanbieden en hoe zij bedrijven kunnen helpen hun online doelen te bereiken.

Wat is een internet marketing bureau?

Een internet marketing bureau, ook wel een digitaal marketing bureau genoemd, is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het promoten van producten en diensten via het internet. Hun primaire doel is om de online zichtbaarheid van hun klanten te vergroten en te verbeteren, wat leidt tot meer verkeer naar hun website, een hogere conversie en uiteindelijk een hogere omzet.

De belangrijkste diensten van een internet marketing bureau

1. Zoekmachineoptimalisatie (SEO)

SEO is een van de meest cruciale aspecten van internet marketing. Het proces omvat verschillende technieken om de zichtbaarheid van een website in de organische (niet-betaalde) zoekresultaten van zoekmachines zoals Google te verbeteren.

Belangrijke SEO-technieken zijn:

 • Keyword research: Het identificeren van de meest relevante zoekwoorden voor een bedrijf en het integreren ervan in de website-inhoud om hoger te scoren in zoekresultaten.
 • On-page SEO: Optimalisatie van individuele webpagina’s om ze zoekmachinevriendelijker te maken, inclusief het verbeteren van de meta-titels, meta-beschrijvingen, headers, en de inhoud zelf.
 • Off-page SEO: Het verkrijgen van backlinks van andere websites om de autoriteit en betrouwbaarheid van de eigen website te verhogen.
 • Technische SEO: Verbeteringen aan de backend van een website, zoals het optimaliseren van laadsnelheden, mobiele vriendelijkheid en het oplossen van eventuele crawlproblemen.

2. Contentmarketing

Content is koning in de wereld van internet marketing. Contentmarketing omvat het creëren en verspreiden van waardevolle, relevante en consistente content om een duidelijk gedefinieerde doelgroep aan te trekken en te behouden.

Voorbeelden van contentmarketingstrategieën zijn:

 • Bloggen: Regelmatig publiceren van artikelen die informatief en nuttig zijn voor de doelgroep.
 • Video marketing: Het maken van video’s die kunnen variëren van instructievideo’s, productdemonstraties tot klantgetuigenissen.
 • Infographics: Visuele representaties van informatie die gemakkelijk te begrijpen en te delen zijn.
 • E-books en whitepapers: Diepgaande inhoud die kan worden gedownload in ruil voor contactgegevens van potentiële klanten.

3. Pay-per-click advertising (PPC)

PPC is een vorm van betaalde advertentie waarbij bedrijven betalen elke keer dat iemand op hun advertentie klikt. Het is een effectieve manier om snel verkeer naar een website te genereren en de zichtbaarheid te vergroten.

Populaire PPC-platforms zijn:

 • Google ads: Het plaatsen van advertenties in de zoekresultaten van Google en op andere websites binnen het Google Display Netwerk.
 • Social media ads: Adverteren op platforms zoals Facebook, Instagram, LinkedIn en Twitter.
 • Remarketing: Het targeten van gebruikers die eerder de website hebben bezocht met aangepaste advertenties om hen terug te lokken en conversie te verhogen.

4. Social media marketing

Social media is een krachtig kanaal voor bedrijven om in contact te komen met hun doelgroep, hun merk te promoten en klantloyaliteit op te bouwen.

Social media marketingstrategieën omvatten:

 • Content creatie en planning: Het creëren van relevante content die resoneert met de doelgroep en het plannen van posts voor maximale betrokkenheid.
 • Community management: Actief reageren op opmerkingen, vragen en feedback van volgers om een sterke relatie op te bouwen.
 • Influencer marketing: Samenwerken met invloedrijke personen om de merkboodschap te verspreiden en het bereik te vergroten.
 • Social media advertising: Betaalde campagnes om de zichtbaarheid te vergroten en specifieke doelgroepen te targeten.

5. E-mailmarketing

E-mailmarketing blijft een van de meest effectieve manieren om direct in contact te komen met klanten en potentiële klanten. Het stelt bedrijven in staat om gepersonaliseerde berichten te sturen, nieuwe producten en aanbiedingen te promoten en klantloyaliteit te versterken.

Belangrijke aspecten van e-mailmarketing zijn:

 • Lijstbeheer: Het onderhouden van een up-to-date lijst met e-mailadressen van abonnees.
 • Automatisering: Het gebruik van geautomatiseerde e-mailreeksen om nieuwe abonnees te verwelkomen, verlaten winkelwagentjes te herinneren en gepersonaliseerde aanbevelingen te doen.
 • Segmentatie: Het verdelen van de e-maillijst in specifieke segmenten gebaseerd op gedrag, interesses of demografie voor gerichtere communicatie.
 • A/B testing: Het testen van verschillende onderwerpregels, ontwerpen en content om te zien wat het beste werkt bij de doelgroep.

Waarom zou je een internet marketing bureau inschakelen?

Om onderstaande redenen is het voor bedrijven interessant om een internet marketing bureau in te schakelen:

1. Expertise en ervaring

Een internet marketing bureau beschikt over een team van experts met uitgebreide ervaring in verschillende aspecten van online marketing. Ze blijven op de hoogte van de laatste trends, tools en best practices, zodat ze effectieve strategieën kunnen implementeren die resultaten opleveren.

2. Kostenbesparend

Hoewel het inhuren van een internet marketing bureau een investering vereist, kan het op de lange termijn kostenbesparend zijn. Het voorkomt de noodzaak om een intern team op te zetten en te trainen, en biedt toegang tot geavanceerde marketingtools zonder extra kosten.

3. Focus op kernactiviteiten

Door de online marketingactiviteiten uit te besteden aan een gespecialiseerd bureau, kunnen bedrijven zich concentreren op hun kernactiviteiten en zich richten op wat ze het beste doen.

4. Meetbare resultaten

Een goed internet marketing bureau maakt gebruik van analytische tools om de prestaties van marketingcampagnes te meten en te rapporteren. Dit stelt bedrijven in staat om de effectiviteit van hun marketinginspanningen te beoordelen en aanpassingen te maken voor betere resultaten.

5. Toegang tot geavanceerde tools en technologie

Internet marketing bureaus hebben toegang tot geavanceerde marketingtools en technologieën die anders misschien buiten het budget van een bedrijf vallen. Deze tools kunnen helpen bij het uitvoeren van gedetailleerde analyses, het volgen van de klantreis en het optimaliseren van campagnes.

Facebook
Twitter
LinkedIn